ПАТ "БАРВА"

Код за ЄДРПОУ: 32257423
Телефон: (0342)50-68-75
e-mail: lara@barva.if.ua
Юридична адреса: 77422, Iвано-Франкiвська обл., Тисменецький р-н, с.Ямниця, вул.Галицька, буд.58
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Закрите акцiонерне товариство " Завод тонкого органiчного синтезу " Барва " створене згiдно Договору про спiльну дiяльнiсть вiд 18 грудня 2002 року на пiдставi Закону України " Про господарськi товариства " . На виконання вимог Закону України " Про акцiонернi товариства " та вiдповiдно до рiшень загальних зборiв акцiонерiв вiд 15.04.2011р Статут Закритого акцiонерного товариства " Завод тонкого органiчного синтезу " Барва " приведено у вiдповiднiсть iз зазначеним Законом України " Про акцiонернi товариства " у зв"язку з чим , наiменування Закрите акцiонерне товариство " Завод тонкого органiчного синтезу " Барва " змiнено на Приватне акцiонерне товариство " Завод тонкого органiчного синтезу " Барва "
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Емiтент дочiрнiх пiдприємств та фiлiй не має, керiвництво пiдприємством здiйснює Генеральний директор АТ.
Змiн в органiзацiйнiй структурi товариства в 2011 р. не було.
Основнi виробничi пiдроздiли :
Виробництво синтетичних барвникiв
Виробництво хiмiкатiв-добавок до гуми i пластмас.
Виробництво з переробки оксидiв етилену та пропiлену.
Для забезпечення роботи виробничих цехiв на заводi iснує допомiжна iнфраструктура:
Цех електропостачання забезпечує завод електроенергiєю i проводить ремонт та обслуговування електроустановок. Для безперебiйного електропостачання заводу прокладено двi повiтрянi лiнiї 110 кВт i на головнiй понижуючiй пiдстанцiї змонтовано два силових трансформатори загальною потужнiстю по 16 МВА кожний.
Енергетичний цех забезпечує: теплоенергiєю, iнертним газом, технологiчним повiтрям, водою для технiчних потреб (800 м3Iгод), зворотною охолодженою водою (1125 м3Iгод).
Ремонтно-механiчний цех забезпечує проведення монтажу та демонтажу обладнання, проведення капiтальних ремонтiв, виготовлення нестандартного обладнання.
Цех бiохiмочистки та утилiзацiї вiдходiв виробництва, в структуру якого входять наступнi природоохороннi об'єкти:
- установка утилiзацiї забарвлених стокiв з виробництва анiонних барвникiв (350 м3Iдобу);
- установка iз знешкодження та спалювання рiдких та твердих вiдходiв (промстокiв - 5,7 тIгод; твердi вiдходи - 0,4 тIгод) ;
- солевiдвали - спецiально обладнанi сховища для захоронення твердих вiдходiв двi карти ро 35000 м3);
- станцiя нейтралiзацiї кислих стокiв (2000 м3Iгод) ;
- бiохiмочиснi споруди (10000 м3Iдобу).
Пiдприємство має склад хiмiчної сировини загальною площею 4010 м2 (1258,8 тон), та склад готової продукцiї - 3700 м2 ( 3400 тон).
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного року не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Органiзацiя бухгалтерського облiку та облiкова полiтика Товариства в 2010 роцi проводилась вiдповiдно до наказу № 1 вiд 5.01..2010 року "Про органiзацiю бухгалтерського облiку та облiкову полiтику Товариства в 2011 р."
Всi господарськi операцiї в бухгалтерському облiку i фiнансової звiтностi у 2011 роцi вiдображено згiдно вимог Закону України" Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть", а також положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
Визнання та класифiкацiя активiв, капiталу та зобов'язань Товариства здiйснюється вiдповiдно до вимог нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
До основних засобiв Товариства вiдносяться матерiальнi активи, якi утримуються з метою використання у процесi виробництва або постачання товарiв, надання послуг, здавання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року i вартiсть одиницi об'єкта (предмета) перевищує 1000 грн. Нарахування амортизацiї у 2011 роцi проводилось прямолiнiйним методом.
До малоцiнних необоротних матерiальних активiв вiдносяться предмети, строк корисного використання яких бiльше одного року i вартiсть одиницi предмету не перевищує 1000 грн. По малоцiнним необоротним матерiальним активам амортизацiя нараховується в першому мiсяцi використання (експлуатацiї) предметiв в розмiрi 100% їх вартостi.
До малоцiнних швидкозношуючих предметiв вiдносяться предмети, що використовуються не бiльше одного року не залежно вiд їх вартостi. При передачi МШП в експлуатацiю їх вартiсть списується з балансу на витрати виробництва з подальшим веденням оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдальними особами на позабалансовому рахунку протягом строку їх фактичного використання. При поверненнi предметiв МШП з експлуатацiї на склад вони оприбутковуються за цiнами можливого використання або реалiзацiї.
До капiтальних iнвестицiй вiдносяться витрати на створення, полiпшення та придбання таких необоротних активiв, як основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи та нематерiальнi активи.
До виробничих запасiв вiдносяться матерiальнi активи, призначенi для внутрiшнього виробничого споживання. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв (матерiалiв, товарiв) вважається кожне їх найменування. Оцiнку запасiв (матерiалiв) при вiдпуску їх у виробництво, продажу, чи в iншому вибуттi здiйснюється за методом iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв. До готової продукцiї вiдносяться запаси, якi є продуктом власного виробництва, повнiстю завершенi обробкою (переробкою, комплектацiєю) i перебувають на стадiї повної готовностi для реалiзацiї. До товарiв вiдносяться матерiальнi активи, що придбанi (отриманi) та утримуються з метою подальшого продажу без додаткової обробки або з мiнiмальною обробкою.
Касовi операцiй ведуться у вiдповiдностi до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi. Безготiвковi розрахунки проводяться за правилами, видами i стандартами встановленими Iнструкцiєю про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi.
До власного капiталу вiдносяться втiленi в чистих активах кошти, вкладенi його засновниками або учасниками, а також накопиченi (втраченi) у процесi дiяльностi її фiнансовi результати - прибутки i збитки, отриманi (понесенi) Товариством.
Нарахування оплати працi проводиться згiдно з умовами передбаченими Колективним договором, вiдповiдно до тарифної угоди, штатного розпису та iнших Наказiв по Товариству.
Резерв для забезпечення оплати чергових вiдпусток працiвникам не створюється .
Для вiдображення в бухгалтерському облiку понесених витрат застосовуються рахунки 9-го класу "Витрати дiяльностi" з дотриманням вимог П(С)БО № 16 "Витрати".
Витратами звiтного перiоду визнається або зменшення активiв, або збiльшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капiталу пiдприємства (за винятком зменшення капiталу внаслiдок його вилучення або розподiлу власниками) за умови, що цi витрати можуть бути достовiрно оцiненi. Витрати визнаються витратами певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здiйсненi. Витрати, якi неможливо прямо пов'язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi. Визначення витрат здiйснюється з дотриманням принципу вiдповiдностi з використанням методу нарахувань для всiх витрат, якi можуть бути достовiрно оцiненi, у тому числi процентних витрат.
До незавершеного виробництва вiдносяться роботи та послуги, результати яких пройшли технiчнi випробування та приймання i якi облiковуються за фактичною собiвартiстю сировини, матерiалiв та розподiлених непрямих витрат.
Доходи вiд звичайної дiяльностi вiдображаються в бухгалтерському облiку вiдповiдно до вимог до П(С)БО № 15 "Дохiд".
Доходи звiтного перiоду визнаються пiд час збiльшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капiталу (за винятком зростання капiталу за рахунок внескiв учасникiв пiдприємства) за умови, що оцiнка доходу може бути достовiрно визначена.
Поточна дебiторська заборгованiсть за товари, роботи i послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу вiд реалiзацiї товарiв, робiт i послуг та оцiнюється за первiсною вартiстю.
Формування у бухгалтерському облiку iнформацiї про дебiторську заборгованiсть та її розкриття у фiнансовiй звiтностi проводиться у вiдповiдностi з методологiчними засадами, передбаченими в П(С)БО № 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Резерв сумнiвних боргiв не формується
Фiнансовi iнвестицiї вiдображаються в облiку i звiтностi у вiдповiдностi з П(С)БО №12 "Фiнансовi iнвестицiї" iз врахуванням вимог ПСБО № 13 "Фiнансовi iнструменти".
Визнання, оцiнку i облiк зобов'язань здiйснюється у вiдповiдностi з П(С)БО № 11 "Зобов'язання".
Податками i зборами (обов'язковими платежами) вважається обов'язковий внесок до бюджету вiдповiдного рiвня або державного цiльового фонду, здiйснюваний у порядку i на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.
Для забезпечення достовiрностi даних бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi проведено iнвентаризацiю активiв i зобов'язань станом на 1 листопада 2011 року.
Коригувань бухгалтерської звiтностi за попереднi роки в звiтному перiодi не проводилось.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
незалежної аудиторської фiрми "АУДИТ - СЕРВIС IНК"
щодо фiнансової звiтностi
Приватного акцiонерного товариства
"Завод тонкого органiчного синтезу "Барва"

Загальним зборам акцiонерiв ПАТ "БАРВА"
Правлiнню ПАТ "БАРВА"
НКЦПФРУ

м. Iвано-Франкiвськ 17 квiтня 2012р.

Ми провели аудит фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" (надалi - Товариство), яка включає Баланс станом на 31 грудня 2011 року, Звiт про фiнансовi результати, Звiт про рух грошових коштiв, Звiт про власний капiтал за рiк, що минув на зазначену дату, Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi, опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi пояснювальнi примiтки.
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу щодо фiнансової звiтностi
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до Нацiональних стандартiв (положень) бухгалтерського облiку та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i їх розкриття у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання.
Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Висловлення думки
На нашу думку, фiнансова звiтнiсть Приватного акцiонерного товариства "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" вiдображає достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан на кiнець дня 31.12.2011 р., його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до нормативних вимог щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi, законодавства України, облiкової полiтики Товариства.
Висновок щодо вимог Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку
Вiдповiдно вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених Рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 29.09.2011 №1360 та Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються в ДКЦПФР при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затвердженого рiшенням ДКЦПФР вiд 19.12.2006р. №1528 були виконанi аудиторськi процедури задля отримання аудиторських доказiв стосовно сум i розкриття:
- iнформацiї за видами активiв вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку;
- iнформацiї про зобов'язання вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку;
- iнформацiї про власний капiтал;
- вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам законодавства;
- сплати Товариством статутного капiталу у встановленi законодавством термiни;
- iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку;
- Iнформацiї про дiї, що вiдбулися протягом звiтного року та можуть вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв.
Товариство не має в управлiннi активи недержавних Пенсiйних фондiв, зобов'язань за борговими та iпотечними цiнними паперами. В 2011 роцi Товариство не здiйснювало випуск цiнних паперiв.
Аудит здiйснено вiдповiдно до мiждержавних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (МСА), зокрема, вiдповiдно до МСА 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi ", МСА 705 "Модифiкацiя думки незалежного аудитора ", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора " та вимог до законодавства.
При проведеннi аудиту використовувались :
" ЗУ "Про аудиторську дiяльнiсть" вiд 22.04.1993 року №3125-XII (зi змiнами i доповненнями);
" ЗУ "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 року №996-XIV, зi змiнами i доповненнями;
" ЗУ "Про акцiонернi товариства" вiд 17.09.2008 року №514-VI, (зi змiнами i доповненнями);
" ЗУ "Про цiннi папери та фондовий ринок" вiд 23.02.2006 року №3480-IV (зi змiнами i доповненнями);
" ЗУ "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi" вiд 30.10.1996 року № 448I96-ВР (зi змiнами i доповненнями);
" ЗУ "Про господарськi товариства" вiд 19.09.1991 року №1576-XII (зi змiнами i доповненнями);
" Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006р. №1591.
Основнi вiдомостi про Товариство
Повне найменування Приватне акцiонерне товариство "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва"
Код за ЄДРПОУ 32257423
Мiсцезнаходження 77422; Iвано-Франкiвська обл., Тисменицький район, с. Ямниця, вул. Галицька, 58.
Дата та номер державної реєстрацiї 10.02.2003р. №1 116 120 0000 000623
Основнi види дiяльностi за КВЕД: - виробництво барвникiв та пiгментiв;
- виробництво мила та миючих засобiв, засобiв для чищення та полiрування;
- виробництво iншої основної неорганiчної хiмiчної продукцiї.
Статут ЗАТ завод ТОС "Барва" зареєстрований Тисменицькою райдержадмiнiстрацiєю 10.02.2003р.
Вiдповiдно до ЗУ "Про акцiонернi товариства" на пiдставi рiшення загальних зборiв акцiонерiв вiд 15.04.2011р., (протокол №бIн) було перейменовано Закрите Акцiонерне Товариство "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" у Приватне акцiонерне товариство "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва". Цi змiни до статуту зареєстрованi 24.05.2011р. державним реєстратором Тисменицької райдержадмiнiстрацiї за №1 116 105 0006 000623.
Згiдно з новою редакцiєю статуту скорочене найменування Товариства - ПАТ "БАРВА".
Стан бухгалтерського облiку в Товариствi
Бухгалтерський облiк ведеться вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi " вiд 16.07.1999 р. за № 996-ХIV з використанням Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i iнших господарських операцiй i з врахуванням вимог П(с)БО. Облiк в усiх суттєвих аспектах вiдповiдає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi " з врахуванням вимог затверджених стандартiв та iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку.
Бухгалтерський облiк ведеться по журнально-ордернiй формi iз застосуванням комп'ютерної технiки.
Наказом про облiкову полiтику ПАТ "БАРВА" визначено сукупнiсть принципiв, методiв, якi використовуються Товариством для складання i надання фiнансової звiтностi вiдповiдно до п.23 П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi".
Задовiльний стан бухгалтерського облiку в Товариствi забезпечив своєчасне складання та подання до вiдповiдних iнстанцiй фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Аудиторами перевiрено вiдповiднiсть даних фiнансової звiтностi даним облiку та вiдповiднiсть даних окремих форм звiтностi один до одного.
Аудиторами пiдтверджується вiдповiднiсть даних фiнансової звiтностi Товариства даним облiку та вiдповiднiсть даних форм звiтностi один одному.
Проведенi аудиторами процедури не мали за мету проведення повної та всеохоплюючої перевiрки системи внутрiшнього контролю Товариства з метою визначення всiх можливих недолiкiв.
Облiк основних засобiв, нематерiальних активiв, iнших необоротних матерiальних активiв та їх зносу.
Облiк нематерiальних активiв
Облiк нематерiальних активiв в Товариствi ведеться в основному у вiдповiдностi з вимогами П(с)БО 8 "Нематерiальнi активи". Знос нематерiальних активiв не нараховується.
В примiтцi I " Нематерiальнi активи" Товариством достовiрно розкрито iнформацiю про нематерiальнi активи за 2011 року.
Облiк незавершених капiтальних iнвестицiй.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї на балансi облiковується за собiвартiстю.
В примiтцi III "Капiтальнi iнвестицiї" розкрито iнформацiю про придбання капiтальних iнвестицiй товариства i їх залишок станом на 31.12.2011 р. в розрiзi видiв iнвестицiй.

Облiк основних засобiв
Облiк основних засобiв ведеться вiдповiдно до вимог П(с)БО 7 "Основнi засоби".
В фiнансовiй звiтностi вiдображенi основнi засоби:
- якi контролюються Товариством;
- вартiсть яких визначена по iсторичнiй собiвартостi придбання;
- якi утримуються з метою використання їх у процесi дiяльностi Товариства протягом термiну корисного використання, що перевищує календарний рiк.
Данi аналiтичного облiку вiдповiдають даним синтетичного облiку основних засобiв.
Наявнiсть основних засобiв пiдтверджена iнвентаризацiєю, яка проведена вiдповiдно до наказу №25 вiд 15.03.2011року.
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю наявних основних засобiв, оскiльки ця дата передувала початку аудиторської перевiрки, але ознайомились з її результатами.
Облiк амортизацiї здiйснюється вiдповiдно до ПКУ вiд 02.12.2010р. №2755-VI.
В примiтцi II "Основнi засоби" Товариством розкрито iнформацiю щодо класифiкацiї основних засобiв i їх руху протягом 2011 року.

Облiк запасiв.
Аналiтичний облiк запасiв вiдповiдає даним синтетичного облiку, ведеться у вiдповiдностi з вимогами П(с)БО 9 "Запаси". Придбанi виробничi запаси облiковуються за собiвартiстю з урахуванням транспортно - заготiвельних витрат, товари - по цiнi придбання.
В примiтцi VIII "Запаси" розкрито iнформацiю щодо залишку запасiв Товариства на 31.12.2011 р. в розрiзi класифiкацiї запасiв.
Облiк дебiторської заборгованостi.
Формування у бухгалтерському облiку Товариства iнформацiї про дебiторську заборгованiсть та її розкриття у фiнансовiй звiтностi вiдповiдає вимогам П(с)БО10 "Дебiторська заборгованiсть".
Дебiторська заборгованiсть у ПАТ "БАРВА" на 31.12.2011р. становить 13056 тис. грн., в тому числi:
- за товари, роботи, послуги - 7566 тис. грн.
- iнша поточна - 5490 тис. грн.
Дебiторська заборгованiсть за термiнами погашення Товариством вiднесена до поточної. Дебiторська заборгованiсть оцiнена та включена до пiдсумку балансу за первiсною вартiстю. Резерв сумнiвних боргiв у Товариствi не створено.
Аналiтичнi данi дебiторської заборгованостi вiдповiдають даним синтетичного облiку.
В примiтцi IХ "Дебiторська заборгованiсть" розкрито iнформацiю щодо залишку дебiторської заборгованостi за товари, роботи, послуги та iншої дебiторської заборгованостi за термiнами погашення.

Облiк фiнансових вкладень.
Облiк поточних фiнансових iнвестицiй вiдповiдає вимогам чинного законодавства та П(с)БО12 "Фiнансовi iнвестицiї".
Станом на 31.12.2011р. вартiсть поточних фiнансових iнвестицiй складає 2525 тис. грн.
Облiк грошових коштiв.
Бухгалтерський облiк та документальне оформлення касових операцiй у Товариствi вiдповiдає вимогам "Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi", затвердженому постановою Правлiння Нацiонального Банку України вiд 15.12.2004р. №637.
Ведення та документальне оформлення Товариством операцiй по розрахунковому та iнших банкiвських рахунках вiдповiдає вимогам вiдповiдних нормативних актiв, зокрема, "Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi", затвердженої постановою НБУ вiд 21.01.2004р.№22
Витрати майбутнiх перiодiв
У складi витрат майбутнiх перiодiв вiдображаються витрати, що мали мiсце протягом попереднiх звiтних перiодiв, але належать до наступних звiтних перiодiв.
Облiк витрат
Склад витрат, їх визнання та порядок розподiлу вiдповiдають вимогам П(с)БО № 16 "Витрати" та ПКУ в редакцiї вiд 02.12.2010р. пiд №2755-VI (зi змiнами i доповненнями). Вибiрково перевiрено правильностi вiднесення витрат, понесених Товариством, помилок не виявлено.
В примiтцi V "Доходи i витрати" розкрито iнформацiю про розмiр витрат Товариства за 2011 рiк.
Проведена перевiрка дає пiдстави для висновку про те, що iнформацiя про залишки i рух оборотних активiв за 2011р. розкрита повно, вiдповiдно до вимог П(с)БО, подана достовiрно.
Зобов'язання
Визнання, облiк та оцiнка зобов'язань здiйснюється вiдповiдно до П(с)БО11 "Зобов'язання".
Загальна сума зобов'язань Товариства на 31.12.2011 р. складає 40101 тис. грн. в т.ч:
- короткостроковi кредити банкiв 22880 тис. грн.
- кредиторська заборгованiсть 4195 тис. грн
- за розрахунками 8096 тис. грн.
- iншi поточнi зобов'язання 4930 тис. грн.
Показники балансу на 31.12.2011р., що характеризують стан розрахункiв по заробiтнiй платi, соцiальному страхуванню, з пiдзвiтними особами, бюджетом та позабюджетними фондами, вiдповiдають даним регiстрiв аналiтичного та синтетичного бухгалтерського облiку, що дає пiдстави для пiдтвердження про їх достовiрнiсть.
Розрахунки з оплати працi працiвникам ведуться на рахунку 66 "Розрахунки з оплати працi". Заробiтна плата нараховується згiдно штатного розкладу та табеля робочого часу. Вибiрково перевiрено нарахування та утримання вiд зарплати податку з доходiв фiзичних осiб, обов'язкових вiдрахувань ЄСВ, порушень не виявлено.
Зобов'язання Товариства, що склалися на дату балансу, оцiненi за первiсною вартiстю. Зобов'язання пiдтверджуються даними синтетичного i аналiтичного облiку.
Кредиторська заборгованiсть являється реальною i документально пiдтверджена.
Облiк власного капiталу
Облiк статутного капiталу
Облiк статутного капiталу вiдповiдає вимогам чинного законодавства.
Статутний капiтал оголошено в сумi 106 000 000,00 грн. (Сто шiсть мiльйонiв гривень 00 копiйок) i подiлено на 106 000 000 шт. простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 1 грн. кожна.
Формування статутного капiталу здiйснено за рахунок майнових внескiв та цiнними паперами. Станом на 31.12.2011 р. сплачений повнiстю.
Резервний капiтал Товариством не сформовано.
За результатами господарської дiяльностi у 2011 р. Товариством отримано прибуток у сумi 268 тис.грн. Сума непокритих збиткiв станом на 31.12.2011 р. становить 6390 тис.грн. Результат дiяльностi пiдтверджується первинними документами.
Аудиторською перевiркою пiдтверджується правильнiсть та адекватнiсть визначення власного капiталу, його структури та призначення.
Облiк доходiв i фiнансових результатiв
Визначення виручки вiд реалiзацiї та фiнансових результатiв дiяльностi, порядок обчислення податкових та iнших обов'язкових платежiв проводилось Товариством у звiтному перiодi, у порядку, передбаченому нормативними актами України з питань бухгалтерського облiку та звiтностi.
Облiк доходу вiд операцiйної та iншої дiяльностi ведеться на рахунку 7 класу "Доходи вiд реалiзацiї". Визнання доходу в бухгалтерському облiку вiдображається в момент збiльшення активу або зменшення зобов'язання згiдно критерiїв визнання доходу П(с)БО 15 "Дохiд".
Аналiтичний облiк реалiзацiї вiдповiдає синтетичному.
Спiльної господарської дiяльностi Товариство не веде.
Перевiрено достовiрнiсть даних про дохiд (виручку) вiд реалiзацiї товарiв та iнших доходiв, а також правильнiсть розрахунку собiвартостi та витрат перiоду при формуваннi фiнансових результатiв за звiтний перiод. Порушень не виявлено.
Аналiз показникiв фiнансового стану
На пiдставi даних фiнансової звiтностi розрахованi показники, якi характеризують фiнансовий, майновий стан та рентабельнiсть Товариства (табл. 1).
Таблиця 1
ПОКАЗНИКИ АЛГОРИТМ Норм. Станом на 31.12. 2011р.
Аналiз фiнансового стану Товариства
1.1. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi.
Показує, яку частку поточних боргiв пiд-во може погасити зараз наявними коштами. ф.1(р.230+р.240+р.220)
------------------------------
ф.1р.620 0,25-0,5 0,06
1.2. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi.
Показує, яку частку поточних боргiв пiд-во може сплатити, якщо для цього використає всi свої оборотнi активи. Ф.1(р.260 + р.270)
--------------------------
ф.1 р.620 1 - 2 1,14
1.3.Коефiцiєнт фiнансової незалежностi.
Показує, в якiй мiрi пiд-во не залежить вiд своїх кредиторiв. ф.1 р.380
-------------
ф.1 р.280 0,5 0,71
1.4. Коефiцiєнт структури капiталу
Показує спiввiдношення залучених i власних коштiв. Ф.1 (р.480 + р.620)
----------------------------
ф.1 р.380 0,5 -1 0,4

Загальний висновок
Ми вважаємо, що в процесi аудиту нами було зiбрано достатньо доказiв, щоб зробити наступний висновок:
Визначення виручки вiд реалiзацiї та фiнансових результатiв дiяльностi, порядок обчислення податкових та iнших обов'язкових платежiв проводилось Товариством у звiтному перiодi, у порядку, передбаченому нормативними актами України з питань бухгалтерського та податкового облiку.
Бухгалтерська, податкова та статистична звiтнiсть складалась та подавалась Товариством у повному обсязi.
Показники статей рiчного балансу Товариства на 31.12.2011 р. вiдповiдають даним синтетичного облiку та iснуючим нормативам бухгалтерського облiку, реально та точно вiдображають його фiнансовий стан, їх достовiрнiсть та повнота може бути пiдтверджена.
Показники фiнансового стану Товариства вiдображенi в синтетичному облiку адекватно, що дає пiдстави для пiдтвердження достовiрностi та повноти показникiв Звiту про фiнансовi результати та їх використання за 2011р.

Фiнансова звiтнiсть Товариства включає:
- Баланс станом на 31.12.2011 р.;
- Звiт про фiнансовi результати за 2011 р.;
- Звiт про рух грошових коштiв за 2011 р.;
- Звiт про власний капiтал за 2011 р.
- Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011р.

Таким чином, фiнансова звiтнiсть Приватного акцiонерного товариства "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" вiдображає правдиву i неупереджену по усiх суттєвих аспектах картину фiнансового стану Товариства на 31.12.2011 р., а також результатiв його дiяльностi i руху грошових потокiв за 2011 рiк у вiдповiдностi до законодавчих i нормативних актiв в Українi з пiдприємництва, бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi та аудиту.
Iнша допомiжна iнформацiя
Вартiсть чистих активiв складає 99610 тис.грн, що менше статутного капiталу i не вiдповiдає вимогам п. 3 статтi 155 Цивiльного кодексу України вiд 16 сiчня 2003р.
Аудитори пропонують звернути увагу на вимоги цiєї статтi ЦКУ.
Суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що перевiрялася та iншою iнформацiєю, що розкривається керiвництвом та подається до НКЦПФР разом з фiнансовою звiтнiстю, аудиторами не виявлено.
За звiтний перiод значних правочинiв (10% i бiльше вартостi активiв Товариства) за даними фiнансової звiтностi не вiдбувалось.
Стан корпоративного управлiння Товариства можливо оцiнити на даний час як задовiльний.
Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму:
- Аудиторська фiрма у формi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудит-сервiс IНК"
- Свiдоцтво про внесення до реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi №0036, продовжене рiшенням Аудиторської палати України вiд 04 листопада 2010р. №221I3, чинне до 04.11.2015р.
- Свiдоцтво про вiдповiднiсть системи контролю якостi аудиторських послуг видане рiшенням АПУ вiд 26.11.2009р. №208I6.
- Мiсцезнаходження: 76018 м. Iвано-Франкiвськ, вул. Б.Лепкого, буд. 34.
- Телефон: (0342) 75-05-01.
- Електронна пошта: audiif@ukrpost.ua
Основнi вiдомостi про умови договору про проведення аудиту:
Договiр на виконання аудиторських послуг: вiд 28 березня 2012 р. № 132.
Аудит проведено в перiод з 02 по 17 квiтня 2012 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання ПАТ "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" засноване у 1975 роцi в м. Iвано-Франкiвську. Завод знаходиться на вiддалi 8 км вiд м. Iвано-Франкiвська. На сьогоднi це територiя загальною площею 1360 тис.м2.
ПАТ "Завод тонкого органiчного синтезу "Барва" спецiалiзується у виробництвi та продажi хiмiчної продукцiї, в а саме:
1. Синтетичнi барвники;
2. Поверхнево-активнi речовини (продукти, отриманi на основi оксиду етилену та оксиду пропiлену);
3. Хiмiкати-добавки до гуми та пластмас ;
4. Продукти тонкого органiчного синтезу (високотемпературнi теплоносiї, антиржавiйнi присадки, препарати для ветеринарних цiлей).
Основнi продукти i бренди: Дитiодиморфолiн, Беназол П, Фенозан-23, Модифiкатор РУ-НП, Присадка В15I41, Барватекс, Полiетиленглiколi 200-10000, Пропiнол, Синтанол.
В Українi по бiльшостi продуктiв наша компанiя займає монопольне становище. Конкурентна позицiя на свiтовому ринку-стабiльна. Ринок даної продукцiї сталий i практично не вiдчуває циклiчностi.
За останнi роки товариство вийшло на стабiльний рiвень виробництваIпродажу продукцiї, а саме ~ 800тнIмiсяць. Ринок даної продукцiї сталий.
Основнi клiєнти- Компанiя ST Mental Activity Limited Larnaca, Republic of Cyprus.
Основнi постачальники- Открытое акционерное общество "СИБУР-Нефтехим" Российская Федерация, г.Нижний Новгород;
Открытое акционерное общество, Республика Татарстан, г. Нижнекамск;
Компанiя ST Mental Activity Limited Larnaca, Republic of Cyprus.
Значним є вплив постачальникiв сировини, так як сировина ( оксид етиленуIоксид пропiлену ) є специфiчною i присутня незначна кiлькiсть виробникiв даної сировини, тому для зменшення ризикiв заключаються тривалi контракти на поставку сировини.
Пiдприємство впроваджує новi та модифiкує iснуючi види продукцiї.
Основний обсяг продукцiї орiєнтований на експорт, 10 - 15 тис. тн . в рiк свiтовий об`єм ринку - даних не має
Доля продукцiї , що виробляється пiдприємством , в свiтовому об"ємi ринку аналогiчної продукцiї менше 1 %.
Кiлькiсть постачальникiв за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв в загальному об'ємi постачання - 3.
Основнi ризики в дiяльностi - погiршення економiчної ситуацiї в країнi.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування В 2010-2011роках проведена реконструкцiя виробництва "Фенозану-23", з метою розробки i впровадження сучасної технологiї виробництва антиоксидантiв. Мета проекту - виробництво якiсного i високотехнологiчного продукта, збiльшення номенклатури продукцiї виготовленої нацiональним виробником, забезпечення додаткових робочих мiсць, зростання стабiльностi дiяльностi фiрми. Вартiсть проекту - 320,0 тис.дол., за рахунок власних коштiв
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Мiсце розташування виробничих потужностей - Україна, Iвано-Франкiвська область, Тисменицький район, с.Ямниця, вул.Галицька , 58.
У виробничих цехах експлуатується понад 30 технологiчних схем, якi укомплектованi специфiчним технологiчним обладнанням:
реакторне обладнання - виготовлене з титану, нержавсталi, з ебонiтовим i емальованим покриттям, ємнiстю вiд 1 м3 до 50 м3, яке працює при температурi вiд мiнус 10оС до + 300оС i тиску вiд мiнус 0,09 МПа до 0,8 МПа;
обладнання для фiльтрацiї - рамнi фiльтр-преси, друк-фiльтри (титановi), автоматизованi камернi фiльтр-преси, центрифуги, фiльтри "фунд", барабаннi вакуум-фiльтри;
обладнання для сушiння - вакуумнi сушарки, сушарки СIН (з киплячим шаром), розпилювальнi сушарки.
Виробництво поверхнево-активних речовин завантажено ~ на 80%, iншi виробництва ~ на 20%.
Очiкуване зростання виробничих потужностей на 2012рiк - 5%.
Товариство користується основними засобами на таких умовах: використання засобiв здiйснюється за їх цiльовим призначенням для здiйснення виробничої дiяльностi Товариства. Основнi засоби утримуються за власнi кошти пiдприємства та банкiвськi кредити. Основнi засоби знаходяться на територii заводу. Викиди в атмосферу вiд дiяльностi пiдприємства не перевищують нормативiв. Екологiчних питань, що можуть позначитьсь на використання активiв заводу немає. Планiв щодо значного капiтального будiвництва у плановому перiодi Товариство не має.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Iстотнiми проблемами, якi впливають на дiяльнiсть Товариства є:
- вiдсутнiсть обсягiв основної сировини в Українi;
- високi цiни енергоносiїв, якi впливають на собiвартiсть готової продукцiї;
- вiдсутнiсть стабiльностi у податковому законодавствi та в цiлому нестабiльнiсть економiки України.
Недосконале законодавство та податкова система має суттєвий вплив на роботу Товариства.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Згiдно акту планової податкової перевiрки вiд 21.10.2011р. №1986233032257423 нараховано штраф за порушення податкового законодавства в сумi 31285 грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування операцiйної дiяльностi пiдприємства вiдбуваеться за рахунок власних обiгових коштiв та за рахунок використання залучених кредитних коштiв.
Робочого капiталу для поточних потреб не достатньо. Покращити лiквiднiсть пiдприємства можливо за рахунок залучення iнвестицiй
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Контракт на переробку давальної сировини № 50001190 вiд 06.10.2011 року з Компанiєю ST Mental Activity Limited Larnaca, Republic of Cyprus. Загальна вартiсть контракту 10 000 000 EURO
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Головною метою Товариства є виготовлення продукцiї та задоволення споживачiв, освоєння випуску нових видiв продукцiї та модернiзацiя тих, що випускалися ранiше; зменшення собiвартостi продукцiї, збiльшення об'ємiв продаж продукцiї на внутрiшньому ринку, удосконалення процесiв, використання методiв, досвiду, матерiалiв i продукцiї, що не спричиняють забруднення навколишнього середовища. Полiтика Товариства в сферi якостi, безпеки продукцiї та екологiчного менеджменту направлена на постiйне зростання показникiв якостi та екологiчного стану довкiлля, докладання невпинних зусиль з попередження забруднення, що є невiд'ємною частиного його дiяльностi та загальної полiтики. У плановому перiодi Товариство планує забезпечити зростання виручки вiд реалiзацiї продукцiї в порiвняннi з минулим роком - не менше нiж на 5%.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Iнвестицiйнi проекти за 2011р.:
- Розробка технологiї, наробка дослiдних i промислових зразкiв "Оксиетильованих метилових ефiрiв рiпакової олiї" ;
- Реконструкцiя виробництва "Фенозану-23", розробка i впровадження сучасної технологiї виробництва антиоксидантiв;
- Розробка технологiї , налагодження виробництва дистильованого глiцерину з сирого глiцерину рослинного походження.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи вiдсутнi
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнша iнформацiя, яка може бути iстотною для оцiнки iнвесторами фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента, вiдсутня.