ПАТ "БАРВА"

Код за ЄДРПОУ: 32257423
Телефон: (0342)50-68-75
e-mail: lara@barva.if.ua
Юридична адреса: 77422, Iвано-Франкiвська обл., Тисменецький р-н, с.Ямниця, вул.Галицька, буд.58
 

Річний звіт за 2012 рік

16. Відомості про аудиторський висновок

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
незалежної аудиторської фiрми
"АУДИТ - СЕРВIС IНК"

Звiт щодо фiнансової звiтностi
Приватного акцiонерного товариства
«Завод тонкого органiчного синтезу «Барва»

Загальним зборам акцiонерiв
Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку

м. Iвано-Франкiвськ

1. Вступний параграф
1.1 Основнi вiдомостi про емiтента
Повне найменування Приватне акцiонерне товариство «Завод тонкого органiчного синтезу «Барва»
Код за ЄДРПОУ 32257423
Мiсцезнаходження 77422; Iвано-Франкiвська обл., Тисменицький район,
с. Ямниця, вул. Галицька, буд.58.
Дата та номер державної реєстрацiї 10.02.2003р. №1 116 120 0000 000623
Основнi види дiяльностi за КВЕД-2010: - виробництво барвникiв i пiгментiв;
- виробництво пластмас у первинних формах;
- виробництво мила та миючих засобiв, засобiв для чищення та полiрування;
- виробництво iнших основних неорганiчних хiмiчних речовин.

1.2 Опис аудиторської перевiрки

Ми провели аудит фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства «Завод тонкого органiчного синтезу «Барва» (далi – Товариство), яка включає Баланс станом на 31 грудня 2012 року, Звiт про фiнансовi результати, Звiт про рух грошових коштiв, Звiт про власний капiтал за рiк, що минув на зазначену дату, Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi, опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi пояснювальнi примiтки
Ми провели аудит у вiдповiдностi з вимогами та положеннями Закону України «Про аудиторську дiяльнiсть» (зi змiнами та доповненнями) вiд 22.04.1993 №3125-ХII, Закону України «Про акцiонернi товариства» (зi змiнами та доповненнями) вiд 17.09.2008 №514-VI, iнших законодавчих актiв України та у вiдповiдностi з вимогами Мiжнародних стандартiв контролю якостi , аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi – МСА), прийнятих в якостi нацiональних стандартiв аудиту рiшенням Аудиторської палати України вiд 18 квiтня 2003 року №122, в тому числi у вiдповiдностi iз МСА №700 «Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi», МСА 705 «Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора», МСА 706 «Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора».
Аудит включає перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми й розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах, а також оцiнку i застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв.

Згiдно Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затвердженого Рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 29.09.2011 №1360 та Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006р. №1591 були виконанi аудиторськi процедури задля отримання аудиторських доказiв стосовно сум i розкриття:
- вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства, а саме частинi третiй статтi 155 ЦКУ вiд 16.01.2003р.
- виконання значних правочинiв (10% i бiльше вартостi активiв Товариства за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi) вiдповiдно до ЗУ «Про акцiонернi товариства»
- iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства (МСА 240 «вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства при аудитi фiнансової звiтностi)»
- наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю (МСА 720 «Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть»)
- стану корпоративного управлiння, у тому числi внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства».

2. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу

Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до Нацiональних стандартiв (положень) бухгалтерського облiку та за внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.

3. Вiдповiдальнiсть аудитора
Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб’єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
4. Висловлення думки
На нашу думку, фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Товариства на кiнець дня 31.12.2012 р., його фiнансовi результати за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до нормативних вимог щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi, законодавства України, облiкової полiтики пiдприємства.



Пояснювальний параграф

Не вносячи додаткових застережень до цього висновку, привертаємо увагу на той факт, що незважаючи на стабiлiзацiйнi заходи, якi вживаються Урядом України з метою пiдтримки пiдприємництва, iснує невизначенiсть щодо впливу зовнiшнiх та внутрiшнiх факторiв на стабiльнiсть дiяльностi Товариства.
Ми не маємо змоги передбачити можливi майбутнi змiни у цих умовах та їх вплив на фiнансовий стан Товариства.

5. Розкриття iнформацiї вiдповiдно до вимог Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку згiдно Рiшення № 1360 вiд 29.09.2011 року „Про затвердження Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевих позик)”.

5.1 Загальна iнформацiя про Товариство

В результатi перевiрки встановлено:

Статут ЗАТ завод ТОС “Барва” зареєстрований Тисменицькою райдержадмiнiстрацiєю 10.02.2003р.
Вiдповiдно до ЗУ «Про акцiонернi товариства» на пiдставi рiшення загальних зборiв акцiонерiв вiд 15.04.2011р., (протокол №б/н) було перейменовано Закрите Акцiонерне Товариство «Завод тонкого органiчного синтезу «Барва» у Приватне акцiонерне товариство «Завод тонкого органiчного синтезу «Барва». Цi змiни до статуту зареєстрованi 24.05.2011р. державним реєстратором Тисменицької райдержадмiнiстрацiї за №1 116 105 0006 000623.
Згiдно з новою редакцiєю статуту скорочене найменування Товариства – ПАТ «БАРВА».

5.2 Стан бухгалтерського облiку в Товариствi
Бухгалтерський облiк ведеться вiдповiдно до Закону України “Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi ” вiд 16.07.1999 р. за № 996–ХIV з використанням Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i iнших господарських операцiй i з врахуванням вимог П(с)БО. Облiк в усiх суттєвих аспектах вiдповiдає вимогам Закону України “Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi ” з врахуванням вимог затверджених стандартiв та iнших нормативних документiв з питань органiзацiї бухгалтерського облiку.
Бухгалтерський облiк ведеться по журнально-ордернiй формi iз застосуванням комп'ютерної технiки.
Наказом про облiкову полiтику ПАТ «БАРВА», затвердженою наказом Генерального директора, визначено сукупнiсть принципiв, методiв, якi використовуються Товариством для складання i надання фiнансової звiтностi вiдповiдно до п.23 П(С)БО 1 “Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi”.
Задовiльний стан бухгалтерського облiку в Товариствi забезпечив своєчасне складання та подання до вiдповiдних iнстанцiй фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Аудиторами перевiрено та пiдтверджується вiдповiднiсть даних фiнансової звiтностi даним облiку та вiдповiднiсть даних окремих форм звiтностi один до одного.

5.3 Власний капiтал та вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства

Статутний капiтал оголошено в сумi 106 000 000,00 грн. (Сто шiсть мiльйонiв гривень 00 копiйок) i подiлено на 106 000 000 шт. простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 1 грн. кожна.
Формування статутного капiталу здiйснено за рахунок майнових внескiв та цiнними паперами. Станом на 31.12.2012 р. сплачений повнiстю.
Облiк статутного капiталу вiдповiдає вимогам чинного законодавства.
Резервний капiтал Товариством не сформовано.
За результатами господарської дiяльностi у 2012 р. Товариством отримано прибуток у сумi 374 тис.грн. Сума непокритих збиткiв станом на 31.12.2012 р. становить 6016 тис.грн.
Результат дiяльностi пiдтверджується первинними документами.
Вартiсть чистих активiв Товариства складає 99984 тис. грн., що менше розмiру статутного капiталу i не вiдповiдає вимогам п. 3 статтi 155 Цивiльного кодексу України вiд 16 сiчня 2003р. Аудитори пропонують звернути увагу на вимоги цiєї статтi ЦКУ.

Аудиторською перевiркою пiдтверджується правильнiсть та адекватнiсть визначення власного капiталу, його структури та призначення.

5.4 Виконання Товариством значних правочинiв вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства»
Значний правочин – правочин (крiм правочину з розмiщення товариством власних акцiй), учинений акцiонерним товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є його предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства, за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi.
До таких правочинiв уТовариствi вiдносяться правочини, сума яких перевищує 13971,1 тис. грн.

У Товариствi встановлено наявнiсть значних правочинiв за звiтний перiод:
- Договiр про надання банкiвських послуг вiд 04.10.2012р. №CR 12-203/100-3 з ПАТ «ОТП Банк». Предметом якого є вiдкриття кредитної лiнiї. Максимальний (дозволений) розмiр заборгованостi Клiєнта перед Банком до 03.05.2015р. складає 42 400 000,00 грн.

Виконання правочинiв не суперечить статутнiй дiяльностi Товариства, в облiку вiдображається правильно.

5.5 Стан корпоративного управлiння в тому числi внутрiшнього контролю i аудиту

У вiдповiдностi до статуту та ст.32 ЗУ «Про акцiонернi товариства» органами управлiння Товариством є:
Загальнi збори акцiонерiв;
Наглядова рада Товариства;
Генеральний директор.
Органи контролю:
Ревiзор Товариства.

Вищим органом управлiння Товариства є Загальнi збори акцiонерiв.
В перервi мiж проведенням Загальних зборiв органом, який представляє iнтереси акцiонерiв, контролює та регулює дiяльнiсть товариства, є Наглядова Рада Товариства.
Основнi функцiї та компетенцiя Наглядової Ради Товариства:
• внесення пропозицiй Загальним Зборам Акцiонерiв пропозицiй;
• обрання аудитора Товариства та визначення умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг;
• прийняття рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна, робiт або послуг, що є предметом такого правочину, становить вiд 10 до 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi Товариства;
• визначення ймовiрностi визнання Товариства неплатоспроможним внаслiдок прийняття ним на себе зобов'язань або їх виконання, у тому числi внаслiдок виплати дивiдендiв або викупу акцiй;
• прийняття рiшення про обрання оцiнювача майна Товариства та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг;
• прийняття рiшення про обрання (замiну) реєстратора (або депозитарiя) власникiв iменних цiнних паперiв та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг;
• вирiшення iнших питань, що належать до компетенцiї Наглядової ради згiдно з законом i статутом Товариства;
• iншi.

Виконавчим органом Товариства, що здiйснює керiвництво його поточною дiяльнiстю, є Генеральний директор.
Основнi обов’язки та компетенцiя Генерального директора:
• органiзацiя виконання рiшень Загальних Зборiв Акцiонерiв та Наглядової Ради;
• розробка проектiв основних напрямiв розвитку;
• вирiшення питань органiзацiї поточного облiку та контролю, своєчасного подання звiтностi, тощо.

Генеральний директор Товариства пiдзвiтний в своїй дiяльностi Загальним зборам акцiонерiв i Наглядовiй радi.

Контроль за фiнансовою дiяльнiстю Товариства здiйснює Ревiзор, який щорiчно звiтує перед Загальними Зборами.
Повноваження та основнi обов’язки Ревiзора:
• Здiйснення контролю за дiяльнiстю Правлiння Товариства;
• Пiдготовка та доведення до вiдома Загальних зборiв акцiонерiв результатiв перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi.

Статутом i штатним розписом посада внутрiшнього аудитора не передбачена.

Аудитори вважають, що система управлiння Товариства є достатньо дiєвою та вiдповiдає Статуту та ЗУ «Про акцiонернi товариства».

5.6 Оцiнка ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства

При проведеннi аудиту, ми не встановили моменти приховування, змови, пiдробки, навмисного не вiдображення операцiй в облiку, якi є елементами шахрайства, тому аудитори мають право сприймати надану iнформацiю, записи i документи як достовiрнi. Однак, аудитори мають думку, з певною часткою професiйного скептицизму, що пiсля перевiрки можуть виникнути обставини, якi викличуть питання щодо наявностi шахрайства та помилки.

5.7 Вiдповiднiсть iнформацiї фiнансової звiтностi iншiй iнформацiї, що розкривається Товариством
Невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю не виявлено.
Аудиторською перевiркою встановлено та пiдтверджується вiдповiднiсть даних у фiнансовiй звiтностi, а саме iнформацiя про :
- основнi засоби
- дебiторську заборгованiсть
- грошовi кошти
- запаси
- кредиторську заборгованiсть
- доходи i витрати
- податок на прибуток.

6. Загальний висновок

Ми рахуємо, що в процесi аудиту нами було зiбрано достатньо доказiв, щоб зробити наступний висновок:
Визначення виручки вiд реалiзацiї та фiнансових результатiв дiяльностi, порядок обчислення податкових та iнших обов’язкових платежiв проводилось Товариством у звiтному перiодi вiдповiдно до нормативних актiв України з питань бухгалтерського облiку та податкового законодавства.
Показники статей рiчного Балансу Товариства на 31.12.2012р. вiдповiдають даним синтетичного облiку та iснуючим нормативам бухгалтерського облiку, реально та точно вiдображають його фiнансовий стан. Їх достовiрнiсть та повнота може бути пiдтверджена.
Показники фiнансового стану Товариства вiдображенi в синтетичному облiку адекватно. Виконанi аудиторськi процедури дають пiдставу пiдтвердити достовiрнiсть та повноту показникiв Звiту про фiнансовi результати за 2012р.

Таким чином, фiнансова звiтнiсть Приватного акцiонерного товариства «Завод тонкого органiчного синтезу «Барва» вiдображає правдиву i неупереджену по усiх суттєвих аспектах картину фiнансового положення Товариства станом на 31.12.2012 р., а також результатiв його дiяльностi i руху грошових потокiв за 2012 рiк у вiдповiдностi до законодавчих i нормативних актiв в Українi з пiдприємництва, бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi.

7. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму:
Аудиторська фiрма у формi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю „Аудит-сервiс IНК”
Свiдоцтво про внесення до реєстру суб’єктiв аудиторської дiяльностi №0036, продовжене рiшенням Аудиторської палати України вiд 04 листопада 2010 року №221/3, чинне до 04.11.2015р
Свiдоцтво про вiдповiднiсть системи контролю якостi, видане рiшенням АПУ вiд 26.11.2009 №208/6 № 0021
Мiсцезнаходження: 76018 м. Iвано-Франкiвськ, вул. Б.Лепкого буд. 34., офiс 1.
Телефон: (0342) 75-05-01
Електронна пошта: audiif@ukrpost.ua.

8. Основнi вiдомостi про умови договору про проведення аудиту:

Договiр на виконання аудиторських послуг: вiд 14 березня 2013р. №69.
Аудит проведено в перiод з 22 березня по 08 квiтня 2013р.

08 квiтня 2013р.

Директор по аудиту Аудитори:
(сертифiкат А 000023 (сертифiкат А 002553
продовжений рiшенням АПУ продовжений рiшенням АПУ
вiд 29.11.2012 №261/2) вiд 21.05.2009р. №202/2)

___________В.К.Орлова __________Є.Д. Вiнтоняк

__________Ю. М. Голубiнка